Vàlyogunk

Vàlyogunk

Vakolás helyzetjelentés

2020. május 27. - P.B.K

Amikor valaki megkérdezi mit csináltam hétvégén, mindig az a válaszom: " Vakolok." 

Idestova 2,5 hónapja nyomom (március második felében kezdtem a vályogos részt ). A nappali két fala, és a konyha 'U' alakja van kész. Hétvégente járok ki, bár most 6 hétig szerdánként is csináltam. Eddig 2 tonna vályogvakolatot használtam el. 1 tonna anyagot olyan 1-1,5 hónap alatt megy el, ha 1 ember csinálja. Egy nap olyan 100-120 liternyi már kész vakolatot tudok felhordani....és kezdek leamortizálódni. Vannak a testemnek gyengébb láncszemei, azok elkezdték szépen sorjában megadni magukat, a csuklóm, nyakam, térdem. ( nem női munka ez ) Június közepén kényszerpihenőn leszek -kicsit örülök is neki- minimum 3 hétig, szóval addig dolgozom, hogy haladjak amennyire csak tudok. Remélem arra a 3 hétre valakit el tudunk hívni, ahova kell 1 cm-ert, felvigye. Ne álljon az ügy teljesen. 

Itt van pl. egy kép keresztmetszetileg:

1590606024417.jpg

Ez az  egyik legnagyobb szintkülönbségű falról készült. Mondhatjuk, olyan ez mint a fáknak az évgyűrűi. :) Itt a hetek látszanak. :) Olyan 8 hétnyi munka volt kb. Még leírni is szörnyű... :) kíváncsi leszek mennyire lesz időt álló ilyen vastagságú vakolat. 

 

A házra jellemző, hogy a plafon felé befele görbül a fal. A Férj szeretne függőleges falakat ( ezt a szót én már régen elengedtem ). Elég bosszantó, hogy 4-5 hét alatt felhozom a szintkülönbségeket az alsó 60-80 cm-en, aztán odarakjuk a vakolósínt, és olyan görbe a fal, hogy még 3 cm-ert hozzak fel. Elég illúzióromboló... ugyanis ez újra 3-4 hét munka. Valahol már csaltunk úgy, hogy a vakolósín már sártapasztás szintjére be van vésve felül, és így is lett 3-4 cm távolság, és még 1-2 cm híjján van a függőleges állapot. Ezt úgy hívom kompromisszum. :) 

Ez egy vályog ház, nincs derékszög, függőleges, párhuzamos. Autentikus. De ezt tudtunk. Engem nem zavar, A Férjet igen. 

 1590393118873.jpg

Megéri e a magadnak vakolás? 

Esetünkben egyértelműen nem, mert egyedül belerokkansz. ( max. akkor, ha remek sík, függőleges felületed van)  Ez nem olyan mint a youtube-on vakolós videók, hogy gipszkarton falat, meg sík falakat vakolnak és megmutatják hogyan kell ezt csinálni. Hát elhoznám őket a mi falunkra. :D Itt csinálhatnak oktató videót. 

Amúgy 500.000 ft-os árajánlatokat kaptunk, hogy kivakoljanak, úgy hogy csak két helyen rakták oda a vízmértéket, szóval az apró buktatókat nem is látták. Továbbá vályogvakolattal senki nem dolgozik, mert az egy "misztikus" anyag. :)

Szóval, tudom, hogy nem éri meg, de:

1., nem volt fölös bő fél millión munkadíjra

2., le kellett volna mondani a vályogvakolatról, helyette gipszkartonozó, gipszvakolatos vagy cementes vakolatot  nyomtak volna fel. 

 

Jön a kérdés miért nem gipszkartonoztuk körbe a falakat. Voltak vizesedési problémáink, amiket megszűntettünk. Most így jó. Ha gipszkartonoznánk, nem látnánk mi van mögötte, csak amikor már nagy a baj. ( lásd: legutóbbi cementes vakolat, vizes sarok probléma )

 

Ahol már kész a fal, rájöttem, hogy mikor már picit meghúzott a vályogvakolat felső része, érdemes egy vizes ecsettel "áttisztázni". Nem lesz utána olyan rücskös, porózus a felszíne. A kilógó honokszemek kijönnek. Glettelni hagyományos módon nem akartunk, de A férj ötlete volt, hogy szitáljunk át egy kis vakolatot, és azzal " gletteljünk". Majd kipróbálom egy kis felületen. Bár szerintem ha így maradna se lenne baj, hiszen meszelni fogunk, az meg sok réteg, jól kitölt. 

 2020-05-30-16-12-14.jpg

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valyogunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9315715820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása