Vàlyogunk

Vàlyogunk

Dolgos hét és hétvége, nehogy pihenjünk kicsit

2020. szeptember 19. - P.B.K

Mivel belaktuk a kégli használható részét, a hálószobánkat elkezdtem vakolni. A szokásos pepecs dolog, 1 hét/1 cm. De nehogy haladós legyen, a júliusban nálunk járt szaki után most javítgatom még a károkat. Amit vissza kellett szedni, mert felrepedt, ott most kráter van. Azokat hozom fel  többi szintjére, hogy aztán lehessen egységesen haladni. 

A tornác project két kiskapuja készen van. Én kimértem, leszabtam, lekentem lenolajjal és lazúrral, a férj meg fel- és összerakta. 

Kellemes meglepetés ért, ugyanis a lazuroknak van egy "paliszander" nevű színe, ami meglehetősen sötét. Felkenve két réteget ez lett belőle: img_20200913_093736.jpg

img_20200913_093659.jpg

Gyönyörű aranyló színe van. Nem ilyet akartam, de végül úgy beleszerettem, hogyha a tornác mellvértjének a könyöklő részére felrakjuk a pallódeszkát, akkor ugyanilyenre fogom festeni. 

A tornác így már zárható. 

A férj a garázst pakolta egész hétvégén, hogy a még előző helyünkön maradt cuccokat ( ami a hálószobába megy majd ) el tudja nyelni. Kíváncsi vagyok mikor jutunk el odáig, hogy az egyik kocsival be lehessen állni. :) 

A cipős szekrény felújítását is befejeztem, harmonizál a tálaló szekrénnyel. Ugyanazon eljárással, technikával csináltam. A másikkal ellentétben, itt a piros festéket teljesen lecsiszoltam. Mutatok egy eredeti képet: 

1600107108566.jpg

Amilyen lett: 

img_20200919_155849.jpg

Mindkét bútor szépen illik egymáshoz, pedig különböző helyről kerültek hozzám. Az egyik 70+ éves, a másik 50+ .

 

Felvetődött egy problémánk, a patkány. Ugyebár 2,5 évig nem volt mozgás a portán, se kutya, se macska, habzsi-dőzsi volt a rágcsálóknak a nyugalom miatt ( kaját nem találtak nálunk ). A héten mikor a felaprított ágakat pakoltam belebotlottam egy patkányfészekbe:

img_20200907_113513.jpg

Naivan gondoltuk, majd megpusztulnak maguktól így, anyuci sehol. A fenéket, 30 perc alatt elhordta a kölyköket. Sejtettük, hogy nem vitte messzire, hát a garázs alá csinált magának helyet. Áthoztuk a szomszéd ügyes  patkányfogó kutyáját. Érezte is a patkányt, de nem fért hozzá. Mikor kifutott a rágcsáló, egyből olyan helyre futott, hogy Szuzi kutya nem érte el. Nekünk a héten jön a kutya, de még 9 hetes kölyök lesz, nem tud mit kezdeni szerintem egy patkánnyal. Maradt a csapda és a méreg opció.

 Vettem három patkányfogót, azokat a vonulási útjukba kiraktam, meg a zselés párnás mérget is. Az üregének a bejáratába is raktam két tasak mérget, ami konkrétan 10 perc múlva el is tűnt onnan. Most vagy nagyon intelligens, és elvitte onnan, vagy rákapott egyből. ( A patkány állítólag kijön a felszínre meghalni, szóval vártunk egy tetemet nagyon.) A lényeg, hogy amig a kölykök szopnak, addig nyiffanjon ki anyuci. Másnap reggelre az egyik fogó el is kapta, remélhetőleg anyát, így a felszínre jövő látvanyos haláltusa elmaradt.

img_20200915_071143.jpg

 Összesen 5 tasak méreg tűnt el, remélem az a kölykökhöz bekerült. Vajon a patkányoknak milyen a "családi élete"? Csak anyuci van a kölykökkel, vagy van apuci is velük? Leltárilag hányat kéne elkapni...  Hosszútavú megoldásnak ( ami kutya és gyerek biztos ) vettem patkányetető dobozt. 

A kutyának csináltunk egy piszkító helyet. Az a terv, hogy ide szoktatjuk, ne aknásítsa tele a portát. Meglátjuk sikeres lesz e. :) 

img_20200914_154442.jpg

 Egy lehetlennek tűnő küldetést is teljesítettem. A kapun van egy eredeti kb 50-70 éves rászegezős kapuzárunk. 

Nem volt hozzá kulcsunk, azt sem tudtuk működik e. Azt kinyomoztam, hogy számozott hosszú kulcs kell hozzá, szóval le kell szerelni, aztán végig próbálni hanyas jó bele. Egy ismerősünk említette, hogy nem lesz egyszerű menet, kevesen tartanak már ilyet. Írtam emailt négy kulcsmásolónak, tart e ilyen kulcsokat, de csak egy tart. A Demjén kulcsmásoló ( www.demjenkulcs.hu)

Belepróbálgatta, kimásztak a pókok belőle, aztán egy jónak is bizonyult. Annyi, hogy lejjebb kellett vágni belőle. :) A lényeg, hogy működik. 

 img_20200919_163051.jpg

 Ez így elég antik. :D

A bejegyzés trackback címe:

https://valyogunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3416200148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása