Vàlyogunk

Vàlyogunk

Ablak I.

2019. május 05. - P.B.K

Az eredeti ablak megmentése/ küllemének megtartása esélytelennek bizonyult a mi pénztárcánknak. Maradt az új ablak project. 

Az ablakok jelenlegi méretei nem szabvány méretűek, így amiket bekértünk árajánlatokat fa ablakra 900.000-1.000.000 ft körüli összegbe fájna (8 ablak + bejárati ajtó). Azért ez izmos. 

Bónuszként  mikor kibontottuk az ablak fölött a vályogtapasztást, kiderült, hogy az ablakok fölött vályogból boltöv van. A tégla rész fölött kisméretű égetett téglából boltív van.

Íme:

img_20190422_120537.jpg

Mednyánszky Miklós úr a weboldalán ezt írja: "Igen fontos tudnivaló, hogy vályogtéglából pillér, boltív nem építhető"

A könyvében pedig : " Ha az ajtó tokja olyan erős szerkezetből lett összeállítva, amely elbírta a felette lévő fal terhét, nem volt különösebb tennivaló. Ám ha nem, akkor égetett téglából, kőből, ritkább esetben vályogtéglából egy kis boltövet falaztak.  A boltöv húrmagassága 4-5 cm volt, azaz egészen lapos volt az ív."

Megkérdeztem Mednyánszky urat mit tanácsol, azt írta mindenképpen fa áthiadlókat kell berkani, mert ablakcserénél ezek a vályog boltöves téglák kipotyognak majd. 

(Ez itt a reklám helye! Megjegyzem a " vályogház, igen vagy nem? " indexes fórum most tartotta a 20. születésnapját, és még mindig rendkívül aktív, hasznos fórum. Gratulálok!)

Hát nyertünk így egy jó nagy munkát.... a fél méter vastag falon 5 ablak 3 bejárati ajtó van, a korábbi ajtónyitási tevékenységünknél használt módszerek, mennyiségek lesznek itt is (  4 db 7,5 x 15 - ös fa gerendát teszünk be ablakonként) tégla részen 3 ablak van, oda csak kerámia áthidaló kell. 

Öröm az ürömben....ha már úgy is áthidalózunk és bontogatunk, kihozzuk szabvány méretűre az ablakokat, így olcsóbb lesz a nyílászáró. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valyogunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6914809262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása