Vàlyogunk

Vàlyogunk

Vis maior helyzet az építőiparban

2021. július 01. - P.B.K

Nem is tudom hol kezdjem....

 Annyira felmentek az árak, hogy amit februárban becsültünk (árajánlatokkal), azon már túl vagyunk. 3,4 milliónál járunk, és a teraszhoz még beton,vas, tető kell,és nem ártana plusz faanyag. Nem akarok politizálni, de már komolyan mérlegelendő hogy az államkincstári támogatást ennyi végösszegnél adjuk be, vagy érdemes e még a hátralévőket hozzáadni. Ugyanis olyan szinten felmentek az árak, hogy amit visszaigényelhetnénk, elviszi az áremelés. Továbbá mindenről számla kell, szóval a 27 %-os ÁFÁ-t is fizethetjük a megemelt árak után. Dicső kormányunk ezt kissé túltolta, mert eljutottunk odáig, hogy ilyen árak mellett kifehérítve építkezni nem lehet,megint dübörögni fog a fekete piac. 

A terasz 6,3x3,1m alapterületű lesz, a ház stablonja alá visszük föl a tetőzetét. Erre kellett valami tetőzet. 10-12 fokos dőlésszöget tudunk neki csak csinálni. Cserép ehhez csak a 7fokos bramac lenne, de nagyon drága. Cserepeslemezhez minimum 17 fok kell. A zsindelyhez pedig 15 fok kell legalább. Maradt a trapézlemez megoldás, abból is a T20-as. Árajánlatot 2 napra adnak csak, én 1hét múlva mentem, már 10%-os áremelés lett rajta. Így a 30m²,filcezett, 155379 ft lett.

Betonvasat se könnyű szerezni. 5x150x150x2150x5000 mm-es méretben szerettem volna. Hát ilyet nem lehet kapni. 4-es, 6-os,8-as huzalozással lehet kapni manapság csak. 4-es lett végül, 4 db. 37.000 ft volt.

Ugyebár a tető projectnél már megvettük az ács által teraszra becsült fa mennyiséget is, hála az égnek. 2021.április 28-án brutto 79.000 ft/m³ áron. Felmerült bennünk, hogy mégis magunk csinálnánk meg a terasz szerkezetét, de a férjem mást álmodott meg,venni kéne még 0,6 m³ fát. 

Kérem szépen, 238.000 ft/m³ áron megy a fa 2021.07. 29-én. Bónuszként alig van fa a telephelyeken, ahol van, ott pedig vidd el azonnal. Ezzel szembesülve, ezt a dolgot elengedtem. Újragondolás.

 A. Magunk csináljuk a teraszt meg, és nem igénylünk vissza többet az államkincstártól

B. Ács csinálja meg számlára a teraszt

Ha mi csináljuk meg, akkor a tetőről lehullott faanyaggal ki tudjuk egészíteni a szerkezetet.

Ha az ács csinálja meg, és kiderül rosszul számolt valami ( ugyanis a becsült anyaggal, nekünk sehogy sem jött ki ), nem tudok vagy csak méregdrágán venni fát hozzá. Továbbá az ácsok lehullott faanyaggal nem dolgoznak. 

Melyik legyen? Még nem döntöttük el. 

 A betonnal még hadilábon állok, mert kértem árajánlatot, de nem adnak. Egyik cég azt mondta kijön megnézni a terepet, pumpás kocsival betudnak e állni, de 1,5 hét alatt nem jöttek. 3,5 m³ kéne az alapba, 3 m³ második körben a terítő felületre. 

 

 Gyakorlatilag jelenleg a portánkon van a betont leszámítva, "lapraszerelve"a teraszunk, a járdánk, és a tyúkudvarunk is.

A bejegyzés trackback címe:

https://valyogunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2016610410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása