Vàlyogunk

Vàlyogunk

Gáz II.

2018. október 11. - P.B.K

Készen van a gázterv, és van egy bevásárló listánk, amit be kell szerezni a gáz- és fűtésrendszerhez.

Rendelkeznie el a gázterv csomagnak :

- Kivitelezési tervdokumentáció

- Méretarányos gázterv rajznak, ami tartalmazza az alaprajzot, helyszínrajzot, függőleges csőtervet, jelmagyarázatot, továbbá kézi signoval is ellátva ki csinálta, mikor, engedélyszám, rajzszám, pontos címe az ingatlannak. 

- " Földgáz engedélyes nyilatkozata" nevű papírral, amit a TIGÁZ nyilatkozik, miszerint "Kivitelezésre alkalmas"

img_20180924_110028.jpg

- Továbbá van egy részleges leírás, milyen gázkészülék kerüljön beszerelésre ( itt mi jeleztük, hogy milyet szeretnénk, és az alapján csinálta a gáztervet a tervező ), és a kémény kialakításának is pontos leírása.

A tervünkkel menni kell a TIGÁZ-DSO-hoz, hogy a gázórát időszakosan leszereljék, le és felszerelés 2x 10-15000 ft. 

A részletes leírásból, el lehet kezdeni a cuccokat beszerezni, létrehozni a rendszert.

1., Kazán 

Mi egy Westen Boyler Condens 24 Kondenzációs kombi falikazánt választottunk, ami rendelkezik 40 L melegvíz tárolóval is. Ami egy osztrák márkájú készülék. 

Miért ilyet? A gázszerelő javaslatára. :) Amúgy korszerű, energiatakarékos, és ha elfogy a hőtárolóból a víz 385 liter használat melegvízet szolgáltat 30 perc alatt (ΔT 30°C).  A tárolóban lévő víz 5 perc alatt eléri a beállított hőmérsékletet. Jóformán elig észrevehető ha elfogy a melegvíz, nem úgy mint egy villanybojlernél. 

Hivatalos forgalmazója Magyarországon a Szatmári, és itt is a legdrágább. De érdemes webáruázakból szemezgetni. Amire érdemes figyelni, a szezon. Ha nyáron meg tudod venni, 50-60.000 ft-al olcsóbban hozzá tudsz jutni, mint fűtésszezon előtt pl. már szeptember végén. Azért nem kis defferencia. Pl. Júniusban átlagban 360.000 ft volt a webáruházban, szeptember elején volt 395.000 ft-ért, szeptember végén már 424.000 ft-os volt a  az átlagár.  

Ehhez kell majd áram is, szóval ezen feltételt is meg kell teremteni. Van kazán ami konektorról működik, van ami direktbe kéri az áramot. Nekünk külön biztosítékon ment el az áram, 3x1,5 mm2 -es MBCU vezetéken, a kazán konektoráig. 

2., Gázcsövek

A gázszerelő-kivitelező neki esik a gázvezetékek elhelyezésének. Szerencsére a régi csövek újrahasznosíthatóak voltak. A falakon átmenő csöveket az új szabályok szerint plusz műanyag védőcsőbe kell behúzni a fali szakaszon. 

3., Kémény szerelvények

Mivel van rajzunk/tervünk, így pontos méretekkel rendelkezünk. 

Kell egy koncentrikus PPs/alu  indító idom, egyenes tisztítónyílás, hosszelem, indító idom megint. ( Leírva szépen milyen magas, milyen vastag, milyen belső átmérőjű legyenek az elemek. ) Miskolcon a DELTA-NES KFT-nél minden megkapható. 

4., Érintésvédelmi jegyzőkönyv

Az érintésvédelmmi jegyzőkönyvhöz kell egy regisztrált villanyszerelő. Esetünkben Bakondi Gábor jött ezt megírni. 5000 ft egy ilyen jegyzőkönyv. Ahhoz, hogy a jegyzőkönyv megírható legyen, minden csőnek, kazánnak, gázkészülák áramforrásának a helyén kell lennie, nem muszáj üzemképes állapotban lennie (pl.: a gázcsőnek összeköttetésben lennie a kazánnal). 

5., Kéményseprői jegyzőkönyv

Kell egy kéményseprői jegyzőkönyv. De ő csak akkor jön, ha cakk-pakk készen vagyunk. ( 12.000 ft )

6., A gázkivitelező lejelenti a TIGÁZ-DSO-nak, hogy készen van a munka, átvehetik, jöhet vissza a gázóra.  

7., Műszakilag átadja a kivitelező a Tigáznak (25.000 ft, erről mindenképpen számla kell ! )

8., Újra jön a DSO, hogy a gázórát visszarakja.

9. A kazánt szakszervízesnek kell üzembe helyeznie, mert különben elveszted a garanciát.

A gázos szakemberünk ( keresztapám ) dolgozik nagyon.

img_20181011_170616.jpg

img_20181011_170700.jpg

 

img_20181020_112837.jpg

img_20181028_161605.jpg



A bejegyzés trackback címe:

https://valyogunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3114238909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása