Vàlyogunk

Vàlyogunk

Tereprendezés 3. rész

Eperágyás, magaságyás, ültetések

2019. november 13. - P.B.K

Hátul négy parcellás epertartást tervezek. 2,5 x 2,5 m-es helyet felosztottam négy fele. Körbe és keresztbe leástam rossz téglákat, hogy ne terjedjen, és el legyen határolva. Körbe is lett egy 20 cm-es kerete, hogy oldalra se terjedjen. 

Az epret 3 évenként át szokás ültetni, ezért ezen a 2,5x2,5 m-es helyen fogom körforgóban mindig megoldani a forgatását így:

eper_parcella.jpg

Mindig ősszel rakom majd át, így már az lehet eprem a következő évben az átültetetten is, A harmadik év után 27 aktív tő lesz, ami nekünk elég is. Egy parcella mindig üres marad, babot fogok oda majd ültetni, mert az nitrogénmegkötő baktériumokkal dúsítják a talajt, így nitrogén dús földbe megy majd az eper, amit az szeret. 

img_20190928_151601.jpg

 Ültettünk 4 db szeder, 2 db ribizli, 5 málna bokrot, 1 db egrest, egy besztercei szilva és egy diófát. Reméljük mind megmarad. 

 

Elkészült az első magaságyás is, 1,5 x 4 x 0,8 m-es. Vettem fenyődeszkát

20 cm terműföldet kiástunk, körbe kiraktuk téglával, azon nyugszik a keret. A keret bitugéllel belülről kezelve van , kívülről lenolajozva, hogy jobban bírja majd a strapát. Bónuszként geotextillel kibélelve, és dróttal még két helyen kicsit összehúzva. 

img_20191013_175048.jpg

 img_20191023_112114.jpg

Rétegek: 

Legalulra került vályogtégla, mert van egy csomó a nyakunkon. :)

20 cm a fenyőből ledarált ágak + leapírtott gyümölcsfa száraz ágak

20 cm idei szerves anyagok amiket egy kupacba gyűjtöttem(körte, alma maradékok, levágott fű, gazok )

És itt elfogyott a belevaló :) :) megjegyzem rengeteg kerti hulladékunk volt, de a "doboz" mindent elnyelt. :) most megy a szomszédoktól való kunyerálás :) :)

20 cm trágya, mulcs keverék

20 cm komposzttal kevert föld

a kiásott termőföld

20 cm komposzt + föld

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valyogunk.blog.hu/api/trackback/id/tr715203114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása