Vàlyogunk

Vàlyogunk

Vakolóanyag kiválasztás, beszerzés

2019. november 13. - P.B.K

Eljutottunk odáig, hogy vakolni és burkolni kell. 

Mivel vályogház, a cementes vakolást leszavaztunk. Maradt a vályog(agyag)vakolat vagy a mészhabarcsos vakolat. A cementes vakolat nem engedi át a nedvességet, marad a falban -> romlik a fal minősége.

 A verzió:

Mészhabarcs vakolat: 

1/3 - 1/4 m³ rész oltott mész kell 1 m³ habarcshoz. "A pontos keverési arány valahol a kettő között van, sokban befolyásolja az adalékanyag (azaz a homok) minősége, a hőmérséklet, a keverés módja. Az az igazság, hogy ezt ki kell kísérletezni."-Mednyánszky Miklós

Három (vagy négy) lapát homokhoz egy lapát mészpépet kell adni, és úgy összekeverni. 

A mészhabarccsal az a gondunk, hogy nincs tapasztalatunk milyen a jó anyag ebből. A másik gond, hogy az ebben használt oltott mész akkor jó ha állott, legalább 1-2 év. Nah hát sehol sem aszaltunk  meszet az utóbbi 2 évben. :)

B verzió:

Vályogvakolat (agyagvakolat). A biokay az egyedüli forgalmazó Magyarországon.

Vettünk próbaképpen 2 db 25 kg-os kiszereléssel, és úgy fest bevállt. Jól lehet vele dolgozni, és szépen elsimítható.

Véleményem szerint túl  van árazva kissé, mert felkapott lett, mivel "bio" vakolat, allergénmentes, környezetbarát ...stb. Vannak helyek, ahol a téglára is ezt kenik, holott oda más is jó lenne. Az a lényeg, hogy Magyarországon minden ami bio sokszoros áron adják és adható el. Mi meg belekényszerülünk ebbe, nincs konkurenciájuk, így opció sincs. Ezt kell felkenni, ha jót akarunk magunknak hosszútávon. 

Ennek eredményeként 1000 kg 116 586 ft. 

Anyagigény: 14kg/m2/ 1cm

Valahol van 4-5 cm szintkülönbségünk, valahol viszont csak a sártapasztáson kell vékonyan átmenni egy réteggel. Ahogy számoltunk 5-6 tonna mennyiségre lesz szükségünk, 5 tonnát rendeltünk, majd spórolunk. 

Ami izmos még itt, az a szállítás. Gyuláról küldik raklaponként a vakolóanyagot 1000 kg-os Big Bag zsákban.Az 5 tonnányi anyag 135.000 ft szállítási költséggel van. Magyar Posta hozza ki, velük a legolcsóbb, más darus kocsival, 200.000 ft fölött lett volna a szállítás. Az öt tonna cucc így szállítással, egy kis kedvezménnyel 705.000 ft. (Ami bosszantóan sok, főleg hogy múlt héten összetörtem a kocsinkat, és most kocsit kell vennünk. Ez pedig egy használtautó ára. Itt agyaltunk, hogy a házzal haladjunk, vagy kocsit vegyünk. Hát próbáljuk a kettőt együtt. Kamikaze küldetés. )

 

Aztán megjött a motyónk. A postának egy óriási fekete pont, lehet egy panaszlevelet is meg fog érni. 

Kaptuk az emailt pénteken, hogy feladták, csomagkövetővel néztem. Hétfőn már a miskolci logisztikai központban volt. Hívtam a miskolci logisztikai központot (2-es posta) kedden egész délelőtt, 10 percenként, m3gis mikor várható a cucc, de nem vették fel. Aztán egyszercsak a ház előtt megállt a posta teherautója. Szerencse, hogy pont ott volt a férjem, hogy átvegye. Bónuszként a portára se tudták bevinni, ahhoz másnapra egy darus kocsit kellett intéznem. Mikor kaptam email, hogy a csomag kézbesítőnél van??? Kedden 13:56 perckor! A szállítmány kedden 13:40- kor volt ott...cseppet elkéstek. Egy 700.000 ft értékű, nagy súlyú (5 tonna) csomag esetén úgy gondolom illene egyeztetni az átvevővel. De se sms, se telefon, csak egy megkésett email ( amiben a kézbesítő elérhetősége se szerepel). Szóval, elég pipa vagyok. Egy napot a kapu előtt, az útra lógva dekkolt a cucc ( ha egy haragos szomszéd bejelentett volna, még az önkormányzat vagy közterület felügyelet meg is büntethetett volna ). 

received_273866143545768.jpeg

 

 

A másik izgalmas dolog, hogy az 5 tonnát mi fogjuk felvakolni kettecskén. Előre látom, hogy bele fogunk gebedni. Javasolt a Biokay-es fickó egy vakolópisztolyt. Azt kell róla tudni, hogy 30.000 ft, és kell hozzá egy legalább 10 BAR-os kompresszor. 6 liter vakolóanyag fér bele.

Video róla itt: 

https://www.youtube.com/watch?v=YhCRkbtjT7s

Egyenlőre meglátjuk, hogyan bírjuk kézzel. Aztán ha nagyon nem megy, lehet berhuázunk egyre, csak akkor mellé egy kompresszor is kell, úgy meg már 60-70.000 ft körül járnánk. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valyogunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9015304522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása