Vàlyogunk

Vàlyogunk

Pára küzdelem

2020. december 09. - P.B.K

A házban elég nagy a páratartalom, főleg télen, amikor már bentre vagyok kénytelen teregetni (kb.2 naponta mosok). Ez főként a gyerekszobában és főrdőszobában "testesül" meg, mert ott egy vékony téglafal van, ami csupán 30 cm. Akartuk és akarjuk szigetelni kőzetgyapottal,de mivel keskeny a stablon ezen a szakaszon, a szigetelés alig lenne védve az esőzéstől, ezért elnapoltuk a tető cseréig. A tetőcserével pedig a stablont is szélesítenénk. A lakásban átlag 63 %-os pára van, rosszabb napokon 70 % föle kúszik, de a legdurvább mikor 1,5 hétig szakadt az eső, 80 %-os pára volt a házban. Ezeket szellőzetéssel és páramentesítővel lehet korrigálni. Ám' a szellőzetéssel 54 %-ra tudjuk levinni, ami 45 perc alatt szinte vissza is kúszik. A házban 22-23 fok van, de mikor belépünk a gyerekszobába, sokkal hidegebbnek érezzük, a fal sugározza magából a hideget.

Bónuszként van egy rejtélyes diffúz, foltos vizesedés a  falon : 

img_20200930_153043.jpg

Kérem szépen, ez a folt a szoba páratartalmával megegyezően változik. 53 %-os páratartalomnál nem látszik, a képen látható állapot olyan 70-80 %-os páratartalomnál lesz. 

Nem az a típusos fal vizesedés, mert azok nem ilyen foltosak, kívülről pedig nem látszik semmi. ( Megjegyzem ezen a területen nincs vízvezeték. Ha a padlófűtésben lenne sérülés, azt a nyomásjelzőn látnánk. )

Vannak opciók:

1., Itt a vízszigetelés esetleg sérült. Majd egy mélyesbbre beszúrós vagy roncsolásmentes falnedvesség mérőt próbálok szerezni, és több helyen megnézni mennyire vizes a fal keresztmetszetében. Jó lenne eldönteni maga a tégla vizes, vagy csak a belső vakolat rész.

2., Felvetődött, nem e maga a föld van magasabban mint a vízszigetelés és azért a vízszigetelést megkerülve kúszik föl a víz. (ez már csak tavasszal lesz kibányászva, mert az a fal jelenleg megközelítehetetlen)

3., Másik opció még, hogy van közvetlenül a ház mögött egy régi disznóól, aminek nincs vízszigetelése. Hiába nincsen kötésben a házzal, de összevannak vakolva, szóval a nedvesség onnan is át tud kúszni.

4., Tényleg csak felületi nedvesség a pára miatt. Ezen a részen anno olajláb volt, amit hőlégfúvóval, csiszolással tűntettünk el, de lehet úgy beívódott a falba, hogy ott a páraáteresztő képesség gyatrább mint máshol.

 A fenti képen látott foltos vizesedésen túl, ennek a falnak teljes hosszán, és a szemközti falon is van szintén a páratartalomtól függően sávszerű nedvesedések, amik szintén a páratartalomtól függően változnak. 

 

Egy kis fizika, parasztosan: 

Maga a pára, az gáznemű víz. (A hőmérséklettől függ meddig marad ilyen a halmazállapota. ) Ez is mint minden gáz, kitölti a rendelkezésre álló teret, esetünkben a házat, így keletkezik a páranyomás. Páranyomás mennyisége függ a páratartalomtól. Minnél magasabb a hőmérséklet, a levegő annál több nedvességet tud megkötni. Amikor a levegő a lakótérben már nem tud több párát megkötni, az lecsapódik, és  ilyenkor válik cseppfolyóssá, ahol a páralecsapódás megtörténik, azt hívjuk harmatpontnak. A neten van harmatpont táblázat, esetünkben a 60%-os pára 22 fokos szobahőmérséleten 13,9 fokon fog lecsapódni. Hát nekünk a fal hőmérséklete 14,2 - 19 fokos a gyerekszobában. A 19 fok az ajtóval szemközti falszakasz, gondolom a meleg levegő a másik szobából oda "csapódik". 

(Amúgy a vályogfalak 19-20 fokosak)

Nah,már most nekünk padlófűtésünk van, a meleg pedig felfele száll. Amit tudunk tenni, növeljük a fal hőmérsékletét, amit jelen állapotunkban kiegészítő fűtéssel tudunk megoldani. Ebből kifolyólag vettünk egy 60 x 60 cm-es 360 W-os infrapanelt (10 m² helység befűtésére alkamas), ezt a problémás fallal szembe állítottuk. Az infrapanel pedig nem a levegő, hanem a tárgyakat melegíti, szóval a fal szereti. A panelt 24 fokosra állítottuk be, a páratartalom 54-55%-ra be is állt, a hőérzet is drámaian jobb lett. A gyerek újra tud a szobájában aludni. :) 

1606300183660.jpg

Attól, hogy a szoba hőmérsékletét növeljük a pára még adott, szóval a pára mennyiséget kéne csökkenteni. Ilyenkor mondja mindenki csuklóból, hogy szellőztetni kell. Igen, mi is tudjuk, de: 

1., Amikor kint 0 fok van nem tartod egész nap tárva nyitva az ablakot, főleg ha egy kisgatyában szaladgáló gyerek is él ott. 

2., Tudsz napi kétszer-háromszor gyors szellőzetést csinálni, de mint ahogy fentebb írtam, 45 perc alatt visszaszökik a páratartalom, szóval nem hatékony. 

3., Elmész dolgozni, oda vagy 9-10 h hosszat, már nem tudsz huzatot csinálni ezen időszakban. 

Erre vannak a páraérzékelős automata légbevezetők. Előző otthonunkban is páralecsapódás miatt ilyet szereltettünk be a nyílászárók keretébe. Minden problémánk egy csapásra megoldódott, szóval itt is ilyet szeretnénk. 

Fali, mennyzeti vagy nyílászárón létrehozott légbevezetők lehetnek. A mennyezetit elvetettük, nehogy a padlásról valami egér vagy patkány lecsoszogjon hozzánk a lakótérbe. A fali esetünkben a 3 helységre (fürdőszoba, gyerekszoba, hálószoba) 100.000 ft-os tétel lenne, a fali átvezetőkkel, rovarhálókkal, zsalukkal...stb. együtt. A nyílászáróra az aereco márkájú 20.000 ft / db beszereléssel együtt. Ő is lett a befutó!

( A fürdőszobába más megoldás lesz, arról majd később.)

 img_20201209_211338_890_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://valyogunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1716296478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása