Vàlyogunk

Vàlyogunk

Statikus

2017. november 11. - P.B.K

 Hívtunk statikust a házhoz több okból is. 

1., Megnyugtatás, hogy szerkezetileg tényleg rendben van az épület.

2., Egy támasztó falat szeretnék megbontani, adjon tanácsot szabad e, és hogy miként helyettesíthetjük funkcióját. 

3., Főfalon szeretnénk két ajtót nyitni, itt is a teherelosztás végett szükséges a tanácsa. 

4., A vizesedésünkre van e ötlete. 

Tornay Gyulàt ajánlottàk, ő vályog és bio házakban járatos ember. Ki is jött, elsőre egy szemrevételezést kértem, semmi hivatalos formában ( mivel sehova se kell hivatalos dokumentum erről ), ez 20.000 ft. 

Eredmény:

A ház nagyon jó szerkezeti állapotban van, az utcafronti első oszlop rész valaha picit süllyedésnek indult szerinte, de megállították, majd figyeljünk ott betonozáskor, vízelvezetéskor, meg munkálatoknàl. Én azért a repedésre ( ami elég vékonyka ) lehet rakok egy gipszpecsétet ellenőrzés végett. 

Az ominózus repedés: ( megjegyzem ez a legnagyobb a hàzon :) )

img_20170714_170537.jpg

A támasztófal bontható, de a funkciója az, hogy a hosszanti főfalra ahogy terhelődik a tető tömege az kifele nyomja azt. Ennek a támasztó ( gyakorlatilag húzó fal ) az a dolga, hogy a hosszanti falat úgymond visszahúzza. No' ha ezt bontjuk, ezt a funkciót helyettesíteni kell. Erre tervezést kértem tőle. 

Vizesedésre az aljzatbetont mondta mint probléma, mert a kátránypapír szigetelés fölé volt emelve. Meg szerinte valami talajszint alatti víz a hátsó falra viszi a vizet. Ezzel együtt kell élnünk szerinte. De ha 70 évig nem okozott szerkezeti károkat, nem is fog már. Az aszfalt melletti, utcán lévő vízvezető árokra is felhívta a figyelmem, és hogy a szomszéd aszfaltozott a kocsibejáróján ( ezáltal megemelte a felszínt ami felénk lejt). A szomszéd kocsibeállóról jövő vizet majd el kell terelnem a vízvezető árokba, az árok viszont beton lapokból van kirakva, melyek között rés van ( valaha volt köztük bitumenes kitöltés, de már erősen hiányos). Szóval az árokból szivárog vizes időben a ház felé a víz. Az árkot meg kell csinálni. 

A tervezéshez tudtam adni pontos alaprajzot ( falvastagsàgokkal, pontos méretekkel), így kicsit olcsóbb lesz a terveztetés. De majd tudok mit lobogtatni a " szakembereknek", hogy ez az irànyadó, így csinâljàk meg. 

:) Vàrjuk a terveket.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valyogunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7313239237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása