Vàlyogunk

Vàlyogunk

Víz- és szennyvíz I.

2018. augusztus 13. - P.B.K

 

Hát a víz... eredetileg a vezetékes víz csak a kútig volt bevezetve. ( Egy idős néni lakott itt, ő 50 évig a kútnál húzta a vizet, ezért mikor bevezették a vezetékest, azt mondta neki csak a kútig vigyék, úgyis oda jár. :) )

A szennyvíz csonk a portán belül van. Az előző tulaj mondta, hogy merre kezdjük kereni...hát nem ott volt. Be kellett menni vízműhöz, és rajzon megnézni. És lássunk csodát, tényleg ott is volt, 90 cm-re a szomszéd portájának határától 1,5 m mélyen. Annyi szépség hibája volt csak, hogy elméletileg a portán benn kéne lennie 1-1,5 m hosszan. Ahhoz képest éppen átbukik a kerítés alatt, 5 cm-re átlógva a portára. ( Lehet lecsippantották azt a keveset jó magyar mentalitással,) Ha nem a kerítés tövében ásott volna az Ember, akkor nem találjuk meg. Tanács: Ásni a kerítés tövében kell. :)

img_20180701_134832.jpg

Kell egy terv! Kiszámolni miből mennyi kell!

 sarosi-viz.jpg

 A lakóházban a szerelő beton alatt fog futni a víz- és szennyvíz vezeték rendszer, ott is ki kellett ásni az útvonalat. 

Szitu: Kint a csonk 1,5 m mélyen (annyi kell is a fagyhatár miatt), no' de hülye lenne az ember a lakóházon belül is olyan mélyen vinni a csövet, szóval valahol kell lennie egy szint buktatásnak. Mi úgy csináltunk, hogy a ház alapját ne kelljen áttörni (megjegyzem kétszer kellett volna egy 50 cm-es falon átrágni magunkat, a korona fúrás 35-40.000 ft lett volna). Ezért az alap alatt lesz átvezetve. Az alap 50 cm csak. ( Ez jó is meg rossz is. Lehetne nagyobb alapja a háznak - de akkor mélyebbre kéne ásni-, de örüljünk, hogy egy vályog háznak egyáltalán van alapja ugyebár. Fő a pozitivitás.) No...Van ugyebár 1 %- os lejtés a szennyvíznek, az alap alatt lesz a szint buktatás, a házon belül, már csak kb. 1 m-en fognak menni a csövek. A bejövő csonk 160-as cső, mi 110-es csővel megyünk tovább. 

Szóval, a gondos, jó fizikumú férj továbbra is ásással foglalkozik rendületlenül, már nagy gyakorlata van benne. 

img_20180805_180845.jpg

 Az ember az udvaron már nem volt ennyire mazochista. Így a portán egy kismarkolóval kiásták végig a 1,5 m mély árkokat. A portánk jelenleg beszállásos munkavégzés gyakorlására, vagy paintball pályának is alkalmas. :)

img_20180811_113719.jpg

 A csöveket sárga homokba kell fektetni, főleg mivel nálunk a talaj elég kavicsos. Szükségünk van 4 m³- re. Hát homokot se egyszer szerezni, éppen hiánycikk, még bányában is. Ez természetesen a kivitelezés előtt egy nappal derült ki. Murphy törvénye.  Nehezen találtunk egy céget, ahol volt elfekvőben, ki is hozták. 4 m³ homok+szállítás, cakk-pakk 28.000 ft. Mikulányi és fia Bt. Rendesek voltak, S.O.S-ben kellett, ki is hozták. 

Az ember azt gondolná, hogy TÜZÉP-en könnyen lehet szennyvíz vezetéket és idomokat kapni. Kedves olvasó, tájékoztatlak: NEM ÍGY VAN! Miért? 

1., Legtöbb helyen nem tartanak. Nem is tudnak segíteni, hogy te szerencsétlen hova menj.

2., Ahol tartanak, nincs választék. Pl. csak a szürke csövek vannak (ami beltérre való). Apropó, típusok!

Parasztosan fogalmazva van a narancssárga (KG) szennyvíz cső és a szürke(PVC) lefolyó csö. A narancs kültérre való, bírja a  talaj + autó súlyát, és a fagyokat. A szürke meg nem. A sárga drágább, a szürke olcsóbb. Esetünkben narancssárga kell mindenhova szinte, mert beltéren is mélyen lesz a cső + rajta a 30 cm-nyi beton és rétegek, és 50 évig nem akarunk hozzányúlni...így inkább a sárga és biztosabb legyen. 

3., Tartanak csöveket, csak a fele van meg a te listádnak. De 1-2 nap alatt megnézik, hogy nagykerből tudnak e rendelni neked. (Aztán esetünkben nem kaptuk meg a beígért árajánlatot a leadott listánk alapján...no comment )

Elmentem a Szatmáriba, ott már több szerencsém volt. Itt sem volt minden kellő méretben (pl. KG 50-es cső 4 m-es és 3 m-es hosszúságban nincs még a nagy atyaúristen raktárukban sem), de tudták helyettesíteni (1 m-es és 2 m-es darabokkal). Továbbá tisztító aknát sem tudják úgy összerakni ahogy mi szeretnénk, de alternatívájuk volt rá... Kaptunk árajánlatot tőlük, cakk-pakk ~68.000 ft. DE!!! Kiszállítás náluk nincs, szóval meg kellene oldani. Van mondjuk webshopjuk, onnan kérhetsz házhozszállítást. 

Elmentem Miskolcon egy szerelvényboltba ( Szerker Plus Kft.) , ahol tényleg minden volt ami nekünk kell, a Szatmárit is lekörözték. Három cső kivételével raktáron volt minden ( a hiányzót lerendelik ) még a tisztító akna felszereltségük is olyan, ami nekünk kell. Házhoz szállítási lehetőség is van. Összesen ~80.000 ft volt. Egyedül a KPE ¾ colos csövük drágább, ezért azt netről a Fitting Boltról megrendeltük. 

És akkor a listánk: 

KG 110-es cső: 2 x 5 m, 3 x 4 m, 3 x 2 m, 3 x 1 m. 

KG 50-es cső: 5 x 2 m, 4 x 1 m, 

Aztán kellenek idomok: 110/45°-os ív 8 db,110/110/45°-os ág 2 db , 110/50/45°-os ág 2 db, 50/45°-os ív 2 db, 110/50-es szűkítő 2 db, 50/90° ív 4 db, 110/90°-os ív 1 db. 

Csonk környékének kialakítására: Egyenes átfolyó aknafenék (160/250/160), tokos aknafalcső, aknafedlap. 

A fürdőbe kell egy padló összefolyó. 

A víz vezetékhez 3/4 colos KPE cső kell 100 m. 

 

Jó tanács! Nem biztos, hogy kompatibilis a bejövő 160- as cső, és a tokos 160- as aknafenék ( ami pénteken derült ki, mikor kihozták a csöveket, idomokat ), szóval azt össze kell hókuszpókuszozni valahogy. Találtunk Miskolcon egy céget a Repülőtéri úton, a PipeLife, nekik van mindenféle cuccuk hozzá. Sajnos hétköznap 15:30- kor zárnak, hétvégén meg nincsenek nyitva. De, van letölthető katalógusuk. Sajnos nem volt már időnk onnan beszerezni ami kellett, szóval majd másképpen összebarkácsoljuk. 

A bejegyzés trackback címe:

https://valyogunk.blog.hu/api/trackback/id/tr714172457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása