Vàlyogunk

Vàlyogunk

Új csontváz

Elméletileg már csak a tornácon, és a padláson maradhatott meglepetés

2020. május 19. - P.B.K

Szétkaptuk a hálószobát, hogy tudjak oda is menni vakolni a többi résszel párhuzamban. Aztán belefutottunk ebbe: 

1589870528116.jpg

Mit is látunk itt? Kérem szépen ez a ház utcafronti oldalának, tornác felőli sarka. 

A ház körbe 60-80 cm-ig téglákkal van felrakva, és csak utána jön a vályog. Itt pedig vályog volt egy sorban leengedve. Bónuszként a vályog nedves volt, málott szét, tartó funkciója nem volt. Továbbá a fal teljes keresztmetszetében így van. Jön a kérdés, miért? Biztos elfogyott a tégla. :D olyan kis mennyiségről van szó, hogy ennyit a szomszédból is lehetett volna anno kérni. Továbbá vályogházaknál pont a sarkokat szokás erősíteni, valahol a sarkokat födémig téglával rakják. 

Miután szétkaptuk a házat az elmúlt 2,5 évben, kronológiailag a házban 2-3 nagy felújítád történt az elmúlt 70-80 évben. 

1., A főház részt körbe vakolták mészhabarccsal tégla magasságig, talán ekkor volt a betonozás, metlaki lerakás is. És a hátsó fal kifele görbülése ekkor lett javítva. Ez egy nagyon porózus habarcs féle, azért kondoljuk, hogy mészhabarcs.

2., A hátsó két szoba bővítés. 

3., Az elülső helység két falára egy masszív cementes vakolat felkerült ( ez a legutolsó, mert ezen már csak egy réteg festék volt.

Nah, ezen utolsó cementes stabil vakolaton agyaltunk is, hogy leszedjük e. Nem tudtuk miért került fel anno. Végül úgy döntöttük leszedjük, menjen mindenhova a vályogvakolat, a cementes úgysem engedi ki a vizet, csak ártunk a falnak. 

Ezen bontás alkalmával bukkant ki a fenti kép. 

Teóriánk a következő: 

Ez sarok megmozdult, ekkora a vízszigetelés is megsérült. Gyanus, hogy javítás történt vályogtéglával. ( nem sár, hanem habarcs volt a téglák között, és nem lett kötésben ) Erre került a masszív cementes vakolat, ami a felszivárgó vizet nem engedte ki, ezért ment szét a vályogtégla. 

 

Úgy találtuk ki, hogy A Férj teljes keresztmetszetében kibontja a falat, és téglával bejavítja. A kátránypapírhoz nem férünk hozzá, valamilyen folyékony vízszigeteléssel megpróbálja lekenni. Ha még valami nedvesség felszökik, a vályogvakolaton keresztül majd kipárolog. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valyogunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4615706856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása